Stališča

Kajenje in zdravje

Kajenje povzroča nastanek resnih bolezni, vključno z rakom na pljučih, srčno-žilnimi obolenji in emfizemi. Strinjamo se, da vlade in zdravstvene organizacije po vsem svetu objavljajo jasna in dosledna sporočila o tveganjih za zdravje v primeru kajenja. Odrasle osebe bi morale upoštevati ta sporočila, ko se odločajo za kajenje. Mladoletne osebe ne bi smele nikoli kaditi.

Odvisnost

Kajenje povzroča odvisnost in prenehati kaditi je zelo težko.

Kljub temu, da se zdi nekaterim ljudem težko opustiti kajenje, menimo, da je pomembno, da ljudje vedo, da je mogoče prenehati, če se tako odločijo. Milijoni kadilcev so že prenehali kaditi, in večina teh brez posebne pomoči.

Za zmanjšanje tveganj, ki so povezana s kajenjem, je najbolje prenehati kaditi. Za kadilce, ki so se odločili, da bodo prenehali kaditi, so na voljo informacije, ki jih objavljajo javne zdravstvene organizacije.

Pasivno kajenje (ETS)

ETS, poznan tudi pod izrazom 'pasivno kajenje', je razredčena kombinacija dima, ki se dviga iz cigarete, in dima, ki ga kadilec med kajenjem izdiha v zrak.

Zdravstvene organizacije po vsem svetu so prišle do zaključka, da povzroča pasivno kajenje (ETS) pri nekadilcih nastanek bolezni, ki so povezane s kajenjem. Javnost bi morala upoštevati zaključke teh zdravstvenih organizacij glede ETS.

Odrasli kadilci morajo biti spoštljivi in uvidevni do drugih ljudi, še posebej pa bi morali biti pozorni na to, da ne kadijo vpričo otrok.