Stroji

3.300 rezov na minuto - in na milimeter natančno

Stroj za izdelavo cigaret

Sedaj gredo obdelani, temeljito zmešani listi tobaka v postopek rezanja. Listi se razrežejo z osupljivo hitrostjo in natančnostjo, ki jo zmore samo najsodobnejša, elektronsko nadzirana oprema. Rezila stroja, ki se vrtijo zelo hitro, zmorejo do 3.300 rezov na minuto, pri čemer razrežejo liste v 0,65 do 0,80 mm široke trakove – velikost, ki nudi optimalno zadovoljstvo pri kajenju cigaret.

Preden lahko tobačne liste zvijejo v cigarete, pa je treba njihovo vlažnost ponovno spraviti na zaželeno raven. Nazadnje se mešanici dodajo še sesekljane listne žile in mešanje je končano. Dnevna proizvodnja se razdeli v zaprte posode glede na mešanico za posamezno znamko. Posode, nameščene na tekočih trakovih ali v računalniško nadziranem skladišču, nato čakajo na znak iz računalniškega terminala proizvodnje cigaret.

Izdelek dobi svojo končno obliko

Stroj za izdelavo cigaret

Računalnik prikliče iz skladišča potrebne količine pripravljenih mešanic in jih po cevovodih prenese v stroje za izdelavo cigaret, ki so srce proizvodnje.

V strojih za izdelavo cigaret se posamezni sestavni deli združijo v cigarete: tobak, cigaretni papir in pri filtrskih cigaretah papir za ustnik in filter. Najprej se razvije papir. Papir iz enega zvitka ali navitka je dolg od štiri do šest kilometrov kar zadošča za 15 minut proizvodnje, pri hitrejših strojih pa tudi manj. Ko se zvitek odvije, droben tiskalnik s svetlobno hitrostjo na zunanjo stran natisne žig znamke, medtem ko druga naprava z izredno natančnostjo doda lepljivi trak na rob papirja. 

Tobak, predhodno oblikovan v dolg tanek strok, se porine na tekoči trak s papirjem, nato pa se papir in tobak skupaj pomakneta v komoro za oblikovanje, kjer se tobak zavije v papir in se zgornji rob papirja prilepi čez spodnjega. Vroča rešetka posuši lepilo in pogladi papir kot likalnik, da se ne naredijo gube. Ta dolgi valj pride nato iz komore za oblikovanje, nato pa ga kot britev ostra rezila razrežejo na dolžino, ki je vnaprej določena za posamezno znamko cigaret